Лекар за починалото в Смолян дете: Докарано е мъртво, час медици са опитвали да го съживят

Родителите са го закарали без дишане, не е имало и сърдечна дейност

12.01.2023 | 17:34 Редактор: Ирена Бакърджиева

В Смолян разследват смъртта на дете на две години и четири месеца. Родителите твърдят, че то се е задавило с храна. Трагедията се е разиграла снощи. Момченцето е занесено без жизнени показатели на ръце от родителите си в болницата в Смолян. След един час реанимиране медиците от Спешното отделение не успяват да го върнат към живот. При постъпването детето е било без сърдечен ритъм и жизнени функции.

"Детето е било с липсващи жизнени показатели по данни на колегите, на дежурния лекар - не е имало дишане, не е имало сърдечна дейност и е имало трайно разширени зеници, т.е. детето е било мъртво. Колегата, който е дежурен, е направил интубация, близо един час е водена кардиопулмонална ресостикация или опити за съживяване, но за съжаление безуспешни. Регистрирана е смъртта. Смъртта не е настъпила в Спешно отделение, детето е било мъртво донесено, за съжаление", заяви медицинският директор на МБАЛ-Смолян д-р Емилия Апостолова.

Предстои да бъде направена аутопсия. Вече е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.