Що за държава сме? Три болници отпратиха болно дете, то получи гърч и посиня

В крайна сметка Яница приета в държавната болница в Бургас

11.01.2023 | 17:31 Редактор: Тодор Петров

Три болници в Бургас отказаха да приемат 13-годишно дете в тежко състояние. За това сигнализираха близки на момичето. Едва след като детето получава гърч, то е прието в държавната болница в Бургас. 

13-годишната Яница се почувствала зле сутринта, а до вечерта започва да повръща. Близките ѝ търсят помощ в частна болница в морския град, но отказват да ги приемат. Семейството се насочва към Спешната помощ в държавната болница. 

"Отказват да им окажат спешна помощ, а детето продължава да се чувства отпаднало и да се влошава. Цялото ѝ тяло е било ледено студено и посиняла, с изтръпване по крайниците и безсилие. Тя не може да стои сама права", вуйчото на детето - Иван Иванов. 

Детето е отпратено за преглед в друг спешен кабинет. Пред него има опашка, а според близките е нямало дори лекар. Отказват се да чакат и се насочват към втора частна болница. Оттам също отказват хоспитализация на детето.

"На излизане от болницата детето напълно изгуби съзнание, падна на земята, студено, не диша и цялото синьо. Докторът се опитваше да я събуди с шамарчета и с пръскане на вода, но детето продължаваше да посинява", каза вуйчото на Яница.

Вуйчото се обажда на тел. 112. Търси помощ и от РЗИ. 

"Казах му на човека да отива направо в УМБАЛ Бургас, защото знаех, че там има 8 или 9 свободни легла", заяви директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. 

От държавната болница изпратиха официална позиция, в която е обяснено, че не са приели детето заради обработване на други спешни случаи. От здравната инспекция в града заявиха, че по случая е започнала да бъде извършена проверка. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


1
2 rate up comment rate down comment 0
батак
преди 1 година
Това е родната ни Здравна система! Всяка година разходите за нея се увеличават, но здравеопазване няма! Сигнализирай за неуместен коментар