НСИ: Увеличават се оборотите на търговците на дребно

Ръст се отчита и при поръчки по пощата, телефона или интернет

10.01.2023 | 13:15 Редактор: Вяра Димова
НСИ: Увеличават се оборотите на търговците на дребно

Оборотите на търговците на дребно у нас отново са тръгнали нагоре през ноември след отчетеното забавяне в предходния месец. Това се вижда от данните на Националния статистически институт. Продажбите в сектор "Търговия на дребно" се върнаха към растеж през август и задържаха положителния тренд през септември. През ноември оборотите в сектора на годишна база се увеличават с 4,7%, а спрямо предходния месец – с 2,2%, отчита националната статистика.

По-значително нарастване на търговските обороти през ноември спрямо предходния месец е регистрирано при търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 5,6%) и с нехранителни стоки (с 3,1%).

Съществено расте и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26,6%.

При продажбите на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 0,5%). На годишна база през ноември е налице ръст на оборотите при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14,9%) и с нехранителни стоки, (с 8,8%). Спад е отбелязан при продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6,4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 55,7%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)