Грипът настъпва в клас - директори искат кратка ваканция, но без онлайн обучение

Сред децата в момента той се разпространява изключително бързо

09.01.2023 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Грипът продължава да настъпва. Увеличават се болните деца. Все повече са заразните с вирус тип А. Затова училищни директори искат кратка ваканция, но без онлайн обучение.

С бързи темпове вирусите изпразват класните стаи. В края на миналата седмица някои столични училища отчетоха с около 15% по-малко деца в час. Висок е и броят на отсъстващите преподаватели. А при евентуална грипна ваканция директорите са категорични - онлайн обучение не трябва да има.

"Не се очаква онлайн формат, защото представете си една ситуация от 30% отсъстващи, т.е болни учители и ученици, то тези хора трябва да ги лекуваме. Да си стоят вкъщи, да преодолеят кризата и пика, и едва тогава да се възобнови учебният процес. Нагласата на такава ситуация е кратка, извънредна ваканция, която да е регламентирана, не повсеместна за цялата страна, така както беше преди Ковид кризата", каза директорът на 119-о ОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Здравните власти все още не са изискали от Министерството на образованието да обяви грипна ваканция във връзка с повишения брой заболели ученици. Част от родителите подкрепят обявяването на ваканция. 

Сред децата в момента най-голяма е заболеваемостта от грип А, който се разпространява много бързо.

"При мен беше една майка и тя, и двете и деца са с грип А. Типичното за грипа е рязкото начало, което е с висока температура, болки в мускулите и ставите", сподели личният лекар д-р Гергана Николова.

Няколко вируса атакуват имунната ни система едновременно този сезон.

"Скокообразно просто се покачват случаите. В Националния център вече доказваме наличието на пандемичния щам AH1N1", поясни директорът на НЦЗПБ - проф. Ива Христова.

"Препоръчаха се няколко правила. Държави като Франция, Италия, Германия препоръчват малко по-сериозен режим на контрол, другото е, че трябва да сме малко по-предпазливи, отколкото по-небрежни. Съветвам да се носят FFP2- маски", заяви ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.