Радев прибра мандата и препоръча на "Промяната" да говори за кабинет с ГЕРБ

Усилието си струваше, заяви акад. Николай Денков

09.01.2023 | 10:08 Редактор: Тодор Петров

"Продължаваме промяната" върна на президента Румен Радев нереализиран втория мандат за съставяне на правителство.

"Приоритетите ни, за съжаление, не постигнаха достатъчна политическа подкрепа в парламента. Но съм сигурен, че усилието си струваше. Дискусията накъде трябва да се развива България през следващите години тепърва предстои. Това е въпрос за нашите деца и внуци - къде и как искаме да живеем", заяви номинираният за премиер акад. Николай Денков.

Президентът Румен Радев при папката с неизпълнения мандат и изненадващо заговори за преговори между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ.

"Обсъдихме вашите виждания за подхода и шансовете за съставяне на правителство. Вашите съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство е да се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Ще ви помоля да обсъдите този изключително важен въпрос", посочи държавният глава.

По време на разговора бяха обсъдени възможностите и отговорността на парламентарните групи за сформиране на редовен кабинет в настоящия парламент при връчване на трети мандат. Президентът изрази надежда преговорите за съставяне на правителство да не изместват фокуса от законодателната дейност на Народното събрание. Румен Радев отбеляза необходимостта от приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и антикорупционния закон и този за отговорността на главния прокурор, свързани с приемането на страната ни в Шенген.

След срещата си с президента, акад. Денков говори пред медиите за бъдещите планове на "Продължаваме промяната".

"Нека да видим президентът на кого ще връчи третия мандат. Мандатоносителят трябва да дефинира процедурата. Дали ще седнат главатарите на масата и ще обсъждат политиките, това зависи от мандатоносителя. Нямаме червени линии по отношение на политиките. Ясно е, че ще бъде различен подходът на "Български възход", на БСП, на ДБ. Договорка е дума, която не използваме. Може да има съгласие по политики. Как ГЕРБ си представя правосъдната реформа? Голяма част от партиите в парламента не са готови да водят дискусия какво е полезно за България", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
2 rate up comment rate down comment 0
обединени крадци
преди 1 година
Евро-атлантическо про-американско, корупционно, антинародно правителство на ГЕРБ, ДБ, ДПС, Български възход и БСП. Ето това ни се готви! И това "препоръчва" Президентът - натовски генерал и опора на статуквото! Сигнализирай за неуместен коментар