СУ отваря филиал в Бургас - ще учат "религия и теология" и "танцово изкуство"

За първи път се разкрива и нова специалност - "църковна археология"

07.01.2023 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

За първи път в 135-годишната си история Софийският университет "Климент Охридски" ще разкрие свой филиал. И той ще е в Бургас. Част от специалностите ще бъдат съвсем нови за страната ни.

Студентите ще се обучават в две направления - "религия и теология" и "музикално и танцово изкуство". За първи път се разкрива и нова специалност - "църковна археология", която е свързана с развитието на поклонническия туризъм.

"Църковна археология изучава, както старозаветната археология на библейските земи, така и нашите библейски земи през античността, Средновековието, Българската държава. Има много архитектурни паметници на нашата земя", каза викарият на Сливенския митрополит - епископ Йеротей.

"Тук е минал пътят на християнството, православието в посока Европа, което съвместява религията и духовността и факултета по история и археология, така че ще бъде една обща програма", добави кметът на Бургас - Димитър Николов.

Част от малките храмове в региона нямат свещеници, така че бургаското духовенство се нуждае от желаещи да служат в църквите.

"Наистина градът има нужда от духовна просвета. Има нужда от откриването на все нови специалности, защото младите хора трябва да бъдат обучавани не само в чужбина, а да бъдат и при нас, в България", призова архиерейския наместник на бургаската духовна околия - отец Севастиян.

Хореографът Петя Стойкова вече 30 години ръководи една от най-известните танцови школи в Бургас - "Дюн". Казва, че градът е танцов и фестивален център и отдавна чака да обучава студенти в изкуството на танца. 

"Танцовото изкуство се развива изключително много през последните две години, особено съвременният танц. Вярвам, че разкриването на още една такава специалност, надявам се, че тя ще бъде по-различна от всички останали, ще дообогати като цяло танцовата среда в България", заяви Петя Стойкова.

Основната база на новия филиал ще бъде в Конгресния център в Бургас, а практическите обучения ще бъдат в църквите и танцовите зали в морския град. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.