Общините: Без бюджет откъде ще дойдат парите за увеличение на минималната работна заплата?

Според зам.-кмета на Горна Оряховица единственият вариант е икономия

06.01.2023 | 19:40 Редактор: Искра Ангелова

Липсата на държавен бюджет отново поставя общините в несигурно финансово положение. Един от най-големите проблеми е откъде ще дойдат парите за увеличението на минималната работна заплата, което е факт от началото на януари.

В бюджета на община Горна Оряховица няма предвидени средства за увеличение на минималната работна заплата. Според заместник кмета Николай Георгиев единственият вариант е парите да дойдат от икономии.

"Ще става все по-трудно, защото данъците и таксите, които събира една община, не само нашата, всяка една, са едни и същи, не се повишават, както няма да се повиши и изравнителната субсидия, която повишаваме от държавата. Това ще ни принуди отново да направим нови икономии. 48 милиона е бюджетът на община Горна Оряховица за 2022 година", каза зам.-кметът на община Горна Оряховица.

От тях около 15 милиона са средствата, които могат да бъдат използвани за разходи като ток, вода и заплати. От общините се надяват новият бюджет да бъде гласуван по-скоро. Според депутати това ще е възможно най-рано средата на годината.

"В момента какво могат да направят общините - нищо. Това, което ние можем да направим, е ако при трети опит да се състави кабинет, очевидно е, че този кабинет при всички случаи ще внесе нов редовен бюджет и в този бюджет този проблем ще бъде решен", подчерта Румен Гечев от БСП.

За да се разреши проблемът сега, трябва да се иска актуализация на бюджета, което е свързано с юридически препятствия.

"Допълнителните разходи трябва да бъдат финансирани чрез собствени приходи на общините и трансфер на тези, които не могат да намерят такива", каза Мартин Димитров от "Демократична България".

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС