Цените на имотите "полудяха", но София остава най-евтината столица в ЕС

В някои квартали в рамките на две години жилищата са поскъпнали с над 50%

06.01.2023 | 10:05 Редактор: Тодор Петров
Цените на имотите

"София остава най-евтината столица в Европейския съюз, въпреки сериозния ръст в цените на недвижимите имоти през последните две години. В някои квартали цените на имотите най-вероятно ще се задържат, в по-крайните квартали вече започват да падат, макар и с малко, защото там поскъпването беше неестествено. Говорим за панелни жилища, чийто цени бяха стигнали над 2000 евро за квадрат", заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор".

Цените в някои квартали на София в рамките на две години са скочили с над 50%. При песимистичен сценарий сега говорим за свиване на цените с до 20%. Това означава, че ако някой преди две години е купил имот, то той е направил добра инвестиция, стана ясно още от думите му. 

"Основните купувачи в този период бяха работещи хора между 30 и 45 години, които имаха известни спестявания и купуваха за собствени нужди. Впоследствие се включиха и т.нар. инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги реализират", обясни събеседникът.

"Броят сделки намалява, но оборотите от сделките компенсират това и поради тази причина всички участници на този пазар – от агенции за недвижими имоти през нотариуси, банки и кредитни консултанти изпращат рекордна 2022 година, но с много въпросителни как биха се развили нещата през 2023 година", подчерта Димитров.

Що се отнася до перспективата за повишаване на лихвените проценти при отпускане на банкови кредити, гостът отбеляза, че все още сме във фазата на говоренето и очакването, а на практика не виждаме това повишение на лихвените проценти.

Четете повече в bloombergtv.bg

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
ще се сринете като с
преди 1 година
Не ви ли е срам да държите цените на грозни панелки толкова високи...Предпочитате да ги бутнете, но от злоба да не ги дадете на някой да живее...Остарявате и ще се сринете като старите си панелки и ще ви погребат в гробищата...Никой няма да се сети за вас...Ще изгниете в земята... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Цените на имотите падат от есента, но това още е нищо, спрямо това което предстои. Балонът ще се спука и целият сектор ще стане на пух и прах. Проблемът е че две банки, които особено наливаха в бетон. Цената на квадрат в София ще падне до 600евро и пак няма да има кой да купи. Сигнализирай за неуместен коментар