Край Горна Оряховица са изхвърлени нерегламентирано 2500 т боклук от Германия

От прокуратурата все още не са решили да се образува досъдебно производство

05.01.2023 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

Екоинспекцията във Велико Търново проверява сигнал за нерегламентирано изхвърлени близо 2500 тона боклук. Според сигнала отпадъците - внос от Германия, са складирани в база на фирма в района на Горна Оряховица. Прокуратурата също проверява случая.

Още преди четири месеца от Община Горна Оряховица са извършвали проверка на обект в района на старото сметище, тъй като граждани сигнализирали за огромно количество складирани бали с отпадъци.

"Имат разрешителен документ от РИОСВ за работа с отпадъци. Колегите установиха - на тази площадка, в частния имот, са на разположение бали с отпадъци, които са под навеса на въпросната площадка", заяви главеният експерт Надя Даракчиева.

Нови публикации в социалните мрежи за същия обект предизвикаха по спешност нова проверка с участието на полицията и екоинспектори.  

"Ние сме изпратили писмо вчера до РИОСВ да ни дадат информация дали са правени проверки там, в какви количества са отпадъците, като нашата цел е да разберем има ли опасност за здравето и живота на гражданите на Община Горна Оряховица", допълни Даракчиева.

Незабавно наш екип извърши проверка съвместно с районно управление на МВР Горна Оряховица. Проверката установява складирани близо 2500 тона пластмасови отпадъци, внесени от Германия в базата на фирма производител на полиетиленови торбички.

"При проверката е установено, че става въпрос за регламентирана площадка за дейности по съхранение на отпадъци. С този документ е разрешено съхранение на отпадъци от пластмасови опаковки в общото количество до 7 500 тона", посочи главният експерт в РИОСВ Милка Асенова.

От прокуратурата все още не са решили да се образува досъдебно производство по случая. Собственикът на фирмата не беше открит за коментар.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа