Семейство с четири деца бедства в созополско село - в една стая и без вода

Надяват се да получат фургон, който да поставят до къщата

30.12.2022 | 13:49 Редактор: Ирена Бакърджиева

Семейство с четири деца бедства в созополското село Равна гора. В единствената стая, в която живеят, няма вода, а ток е прекаран преди няколко дни. Общината в Созопол е започнала кампания за осигуряване на дърва за зимата, а отдел "Закрила на детето" вече работи по случая.

Семейството живее в крайна нищета. Вода няма, в стаята свети една единствена лампа. Перат на близката чешма. 

"Аз няма с какво да топля децата. Отивам навън да събирам клечки и ме забеляза тази Иванка Бинчева и ми вика: "Лили, какво правиш", събирах дърва и се разплаках. Тя заедно с мен се е разплакала. "Ела вкъщи", вика, и два кубика дърва даде от себе си", сподели бабата на децата Лиляна Михайлова.

Иванка е бивша кметица на селото и съседка на семейството. Тя е организирала благотворителен базар в местното читалище за подпомагане на семейството. 

"Тези хора живеят, видно е, че много мизерно. Шест души спят в една стая. Мизерията е ужасна. Аз не можех да гледам това нещо, което се случва пред очите ми от май месец", коментира Иванка Бинчева.

33-годишната Димитринка на 19 декември ражда петото си дете, което е недоносено. Има желание да си го отгледа.

"Искам да си го взема, крайно бедна съм, че ми се реве. С количката бях бременна, дърва събирах, оттук-оттам просихме да храним тези деца", каза Димитринка Михайлова.

Най-големият син - Тошко, иска да стане футболист и мечтае за самостоятелна стая. Надяват се да получат фургон, който да поставят до къщата.

От отдел "Закрила на детето" в Созопол заявиха, че семейството е пристигнало в селото през лятото, но тъй като е нямало адресна регистрация, е нямало как  да бъде подпомогнато финансово. Сега процедурата вече е задействана. 

"През декември госпожата е получила еднократната си помощ в размер на 200 лв. за най-малкото си детенце и детски добавки за отглеждане на деца до 20-годишна възраст в размер на 50 лв., тъй като най-голямото дете не е в учебна заетост", заяви началникът на отдел "Закрила на детето" в Созопол - Иванка Глухчева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


6
10 rate up comment rate down comment 1
Хилядолетие на ромск
преди 1 година
5 деца родила без да може да ги гледа. Нищо не пише за стаж, образование ... Сигнализирай за неуместен коментар
5
7 rate up comment rate down comment 12
Двойните стандарти
преди 1 година
Ако бяха украинки, всеки ден щяха да се плащат за тях по 90 лв/дневно, без " рънътъ", памперсите, бебешките млекца и т.н от БЧК и дарители. А и интернетче щяха да са им осигурили, освен парно, топла вода и 2-3 стаи с чисти чаршафи и топли одеалца в приличен държавен почивен дом. Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 10
ДА ИЗМЭТЕМ харвардск
преди 1 година
Ако бяха украински бежанци, щяха да живеят като принцове и принцеси... Сигнализирай за неуместен коментар
3
7 rate up comment rate down comment 8
Глеи си работата
преди 1 година
Ама разбира се помогнете на Украйнсите те имат нужда повече от пари хотелче я да вземете да им подари те по 1къща с басейн и задължително и прислужница Сигнализирай за неуместен коментар
2
14 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Като има желание да си гледа детето - да си го гледа. На 33 години вече би трябвало да знае какво е отговорност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
18 rate up comment rate down comment 3
Петю
преди 1 година
Тези деца нямат ли Баща-да хванат бащата както е навсякъде по света и той да ги гледа и събира дърва-а не да викат няма кой да помага. Сигнализирай за неуместен коментар