Донев: България не беше информирана от Русия, че Грозев е обявен за издирване

"Ще настояваме за пълна информация за основанията на това решение", добави служебният премиер

29.12.2022 | 14:24 Редактор: Ирена Бакърджиева

Българската държава е в постоянен контакт с Христо Грозев много преди медийните публикации. Това каза служебният премиер Гълъб Донев на редовното заседание на Министерския съвет.

"Правителството чрез МВнР ще изразим официален протест срещу обявяването за издирването на журналиста Христо Грозев и ще настояваме за пълна информация за основанията на това решение", посочи служебният премиер.

Гълъб Донев отбеляза, че България не е била информирана по официален път от Руската федерация, че разследващият журналист е обявен за издирване и посочи, че след час посланикът на РФ Елеонора Митрофанова е извикана на разпит.

Служебният премиер обяви акта срещу Грозев за неприемлив и представляващ посегателство на свобода на словото и опит за сплашване на български гражданин.

"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са вследствие на натиск", категоричен е той и добави, че правителството обявява официален протест за обявяване за издирване на българския гражданин и ще настоява за пълна информация относно това решение.

По отношение на журналистите Донев заяви, че МС зачита принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всички власти.

"Уважението, с което се отнасяме към журналистите, към всеки един журналист, е всеки ден, а не при обстоятелства, които биха донесли някаква полза", допълни служебният премиер.

По думите на Донев в интерес на сигурността на Грозев е действията за неговата защита да не се представят декларативно в новинарските емисии.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Любопитно: Българската страна твърди, че вика Е.Митрофанова, за да я "разпита". Тя от своя страна заявява, че "ще присъства на тази среща". За едно и също събитие ли говорят? Сигнализирай за неуместен коментар