"Капачки за бъдеще" дари линейка за недосени бебета на Детската болница в София

Извозването на малките пациенти е критична дейност, заяви директорът на лечебното заведение

28.12.2022 | 17:56 Редактор: Елеонора Танева

Детската болница в София получи нова линейка за недоносени бебета. Дарението е от кампанията "Капачки за бъдеще". Досега лечебното заведение е използвало стара линейка от Спешна помощ. Предстои педиатричната болница да купи транспортен кувьоз за недоносените. Линейката ще може да се използва и за превоз на по-големи деца. Това е четвъртата линейка, която кампанията "Капачки за бъдеще" осигурява.

Линейката е от изключително важно значение за транспортирането на малките пациенти на територията на цялата страна.

"Тази линейка ще транспортира недоносени бебенца. Знам, че ще бъде много нужна и използвана", заяви съоснователят на "Капачки за бъдеще" Лазар Радков.

"В момента ползваме стандартна линейка от ЦСМП. Тази линейка ще я дооборудваме, в болницата имаме цялата необходима техника. Извозването на малките пациенти е критична дейност, която поставя под риск новородените. Затова е необходимо транспортът и апаратурата да бъдат на най-високо ниво", уточни изпълнителният директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" - д-р Благомир Здравков.

За пет години кампанията Капачки за бъдеще е дарила общо 4 линейки и няколко кувьоза, които са помогнали на над 1000 бебета. Организаторите от "Капачки за бъдеще" споделят, че виждат все повече смисъл в това, което правят и приемат каузата си за лична, а мисията им е да спасяват животи.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.