Човешка грешка може да е причината за дерайлиралия влак в София, пътници се лутат в неизвестност

Възстановено е електроподаването, но все още влаковете за Източна и Южна България не са пуснати

26.12.2022 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Възстановено е електроподаването на Централна гара София, където рано тази сутрин един от вагоните на влака от Бургас за София дерайлира и събори електрически стълб.

Няма пострадали при инцидента. В продължение на часове част от Централна гара остана без електричество. Все още обаче няма официално разрешение за тръгване на влакове от Централна гара в посока Южна и Източна България. Те се извозват с автобуси до гара Искър, откъдето се качват на влакове.

Много от хората не знаеха за инцидента и промяната.  

"Като в небрано лозе сме. Нищо не ни обясниха, трябва да чакаме автобус, ние като овце помежду си се информираме", възмущава се пътник.

Това е първият подобен инцидент в района. А една от възможните причини е извършваният ремонт на гарата.

"Вагонът бута стълб и прави късо съединение, в момента с дизелова тяга се осъществява придвижването на локомотивите. От Централна гара тръгват влакове към Мездра, Волуяк, Дупница, Благоевград", уточни Николай Ангелов от БДЖ.

"В гарата се извършват ремонти, по това време гарата се управлява в повечето случаи ръчно. Предвид, че се извършват много дейности едновременно, има и моменти, които вероятно допускат и някои пропуски, от които резултатите са налични", заяви инж. Бойчо Скробански от Националния борд по разследване на транспортни произшествия.

30-50 минути е закъснението на влаковете за Западна и Северна България.