Близки на загинали в катастрофи поискаха от Гешев строги наказания и контрол

"Ще направим всичко възможно, за да получим справедливост за загиналите деца", категоричен бе главният прокурор

20.12.2022 | 19:12 Редактор: Петя Кръстева

Близки на загинали и пострадали в катастрофи от цялата страна поискаха по-строги мерки срещу войната на пътя от главния прокурор Иван Гешев. Той посети пазарджишкото село Братаница, където при инцидент на пешеходна пътека загина дете.

Обвинител №1 пристигна в Братаница по покана Иван Спасов - близък на семейство Калоферови, които изгубиха при нелеп пътен инцидент 8-годишната си дъщеря Моника. 

След тази катастрофа в страната са станали над десет подобни инцидента, при които са загинали или осакатени деца.

"Искаме незабавни бързи процедури - не условни присъди, а ефективни, защото нашите деца си отиват по пътищата. Затова ще се събираме и ще правим протести, докато не се променят законите", настоя майка на загинало момче.

Бащата на загиналата Моника поиска "убийците на пътя да не си отиват така в къщите и да си остават безнаказани". Той подчерта, че всички почернени родители ще претендират за справедливи и бързи присъди.

Главният прокурор обеща съдействие от държавата, за да се намалят катастрофите. 

"Това, което мога да гарантирам, е, че ще направим всичко възможно, за да получим справедливост за загиналите деца. Наясно съм, че има много проблеми. Тук съм, за да ги обсъдим в широк формат и да ви кажа, че за да настъпят промени трябват съвестни усилия. И в тези усилия ще бъде с вас българската държава и аз като главен прокурор", коментира Гешев. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.