БСП и "Възраждане": Горивата ще поскъпнат след забраната за износ на руски суров петрол

"Лукойл" ще може да доставя нефтени продукти единствено на Украйна

20.12.2022 | 18:35 Редактор: Петя Кръстева

На първо четене парламентът забрани на "Лукойл" да изнася нефтени продукти, освен за Украйна. Против се обявиха БСП и "Възраждане", които предупредиха, че това ще доведе до ръст на цените на бензина.

Със 146 гласа "за" Народното събрание прие на първо четене законопроекта, предложен от ДПС, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България, въпреки дерогацията, която получи от Европейския съюз. 

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България", "Български възход" и независимия Явор Божанков.

От БСП и "Възраждане" се обявиха против с мотива, че така ще се стигне до ръст на цените за крайните потребители и затваряне на рафинерията.

"Блокираха руския петрол, ще блокират нашите майкопродавци и "Нефтохим" и от това ще спечелят както при газа, основният "оркестрант" - САЩ. Следователно - с това антибългарско решение ние ще си усложним и енергийните баланси, и други баланси", смята Румен Гечев от БСП. 

Депутатът Стоян Таслаков пък е на мнение, че "когато горивата станат по 8 лева, ще трябва да си събираме нещата и да изчезваме".

От "Продължаваме промяната" и ГЕРБ им опонираха, че законопроектът не застрашава по никакъв начин работата на рафинерията. "Това е спекулация, както е спекулация и че цената ще се вдигне", категоричен бе Делян Добрев. 

Според промените в закона контролът ще бъде осъществяван от министъра на икономиката, който ще има право да назначи особен търговски управител в съответната нефтопреработваща компания. От БСП и "Възраждане" не подкрепиха и тази идея. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR