Скандал в гимназия в Дупница: Учители твърдят, че директорът им оказва натиск заради сигнал за нарушения

Родителите са притеснени за обучението на децата

20.12.2022 | 13:48 Редактор: Вяра Димова

Напрежение в Профилираната гимназия в Дупница. Директор и учители са в конфликт от няколко месеца, а в спора се намесват и родители, които настояват напрежението да бъде овладяно максимално бързо, за да не се влияе негативно на учебния процес.

Скандалът започва преди няколко месеца, когато една от учителките подава сигнал срещу директора на училището за редица нарушения в профилираната гимназия. Резултатът - Мая Бучова става обект на проверки. С нея - и колежката ѝ Милена Челенкова.

"Най-напред ми беше направена щателна и документална проверка единствено и само на електронния дневник. След това бяха наказана", разказа Мая Бучова.

"Когато бях в болничен и вие свикахте съвет, имахте ли право да запознавате колегите и да казвате че г-жа Екатерина Петров напуска заради мен, при положение, че аз не присъствах, и етичната комисия не се е произнесла? Вие не насочвате ли решението на комисията с това ваше изказване?", попита Милена Челенкова.

"И не само - тя беше готова да извади личен чат между двете пред целия колектив, възпря я колежката по физика - Юлия Шилегарска. Тя стоеше до мен, защото беше решила, че най-лесно се линчуват хора, които отсъстват", коментира Мая Бечова.

Директорът Мария Гиздова обаче отрича да е упражнявала какъвто и да е натиск над двете учителки.

"Никой не иска госпожа Бучова и Челенкова да напускат. Ние не сме предприели срещу тях никакви мерки или нещо, с което да сме ги притеснили толкова. Аз не знам защо е тази силна реакция", заяви директорът Мария Гиздова.

Пред училището днес се събраха и много родители в подкрепа на двете учителки. Изразиха недоволство, че в рамките на учебния ден учителите не бяха в класните стаи.

"Защо са строени в колона зад директора, а не са в час? Защо всички деца са тук, при положение, че не е междучасие, моля министърът да вземе отношение и да направи проверка на училището", коментира родител.

Според родителите скандалите в училище рефлектират директно върху учениците. Регионалното управление на образованието проверява случая. До момента не са констатирани големи нарушения на директора, като все пак до нея са изпратени предписания за отстраняване на нередности. 

Вижте повече в репортажа.