Всеки втори българин е против приемането на еврото - липсва достатъчно информация

При бизнеса 64% от фирмите одобряват въвеждането му у нас

19.12.2022 | 13:10 Редактор: Тодор Петров

Всеки втори българин е против въвеждането на еврото у нас. Това сочи проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на Министерството на финансите. Според анализаторите причината за липсата на доверие е ниската информираност на обществеността. 

58% от българите смятат, че ще се адаптират лесно към еврото. Всеки десети в България ползва еврото като средство за спестяване. В обществото има притеснения, страхове и поляризация. Близо 33% по-скоро одобряват въвеждането на еврото.

При бизнеса 64% одобряват, 33 на сто са фирмите, които не одобряват. Основната причина е липсата на информация, сочи проучването, резултатите от което бяха представени в Министерството на финансите.

"Предвиждаме до края на месец март да бъде разработен сайт за еврото, на който всеки ще може да достъпи и да види отговори на въпроси, които го вълнуват и притесняват, както и ще има безплатна телефонна линия, която ще бъде открита и на която всеки един български гражданин ще може да задава своите въпроси", обясни служебният финансов министър Росица Велкова.

Целевата дата за влизане на страната ни в Еврозоната е 1 януари 2024 г. Финансовото министерство вече е подписало споразумение за произвеждане на евро монети.