Хиляди на път преди празниците: Закъсняват полети, летище София гъмжи от хора

Хората, които пътуват от и до Великобритания, трябва предварително да се запознаят с актуалната информация

18.12.2022 | 13:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Хиляди тръгват на път преди празниците. Министерството на външните работи предупреди българите да ограничат пътуванията със самолет към Великобритания заради предстоящи стачки. Очакванията са за проблеми и опашки и на други летища, като прогнозите са да се повтори ситуацията от лятото. 

И днес летище София беше препълнено с хора. Само за час в България кацнаха самолети от Дъблин, Цюрих, Париж, Лондон, Милано и Мюнхен. 

"Самолетът закъсня с 20 минути, но не е критично. На летището беше ужасно. Половината летище беше в хора, легнали по земята. Другата половина беше затворена и не пускаха никого там", сподели младо момче.

"Имаше много хора, полетът мисля, че нямаше закъснение", каза друг мъж на летището.

"Нямаше закъснение, даже много хубаво си пътувахме", отбеляза жена.

От Министерството на външните работи обаче препоръчват хората, които планират пътуване до и от Великобритания в периода 23-26 и 28-31 декември да следят актуалната информация от своите превозвачи във връзка с възможни закъснения или отмяна на полети и фериботни курсове. Причината - стачката на граничните служители на Великобритания. 

"При закъснение над 2 часа трябва да се осигурят храна и напитки на пътниците. Ако се налага пренощуване съответно трябва да се уреди хотел", каза Богомил Николов от "Активни потребители".

Авиокомпанията дължи обезщетение при над 3 часа закъснение в точката на пристигане или анулиране на полета, но само при определени ситуации.

"При форсмажор е когато имаме буря, сняг, стачка и ситуацията е форсмажор за компанията. При втория вариант, когато закъснението е по вина на авиокомпанията, тогава може да претендираме и да получим обезщетение между 250-600 евро в зависимост от разстоянието", каза още Богомил Николов.

Най-вероятната причина да има забавяне или отмяна на полетите този месец би била заради липсата на персонал, заради сериозните съкращения по време на пандемията.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС