Парите от Европа потекоха: Какво ще бъде финансирано със средствата от ПВУ?

Второто искане за плащане в размер на близо 1,4 млрд. лв. е в сериозен застой

16.12.2022 | 17:37 Редактор: Петя Кръстева

България получи първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Парите са в размер на 2 млрд. и 700 милиона лева. Страната ни обаче се бави с искането за второто плащане заради несвършена работа на Народното събрание. 

"Получаването на първия транш демонстрира доверието на ЕК в капацитета на българските институции да провеждат заложените реформи, както и в системите за контрол и управление на плана", смята вицепремиерът Атанас Пеканов.  

Средствата ще бъдат ползвани за вече стартирали процедури като технологичната модернизация на малките и средните предприятия, разширяването на метрото в София и за криптираната комуникационна система – "Тетра", на МВР, където проблемите с обществената поръчка са вече отстранени. 

Другата част от тези средства ще отиват в новите процедури и проекти, които започват в идните седмици – такива са проектите по отношение на енергийната ефективност на жилищния фонд, ВЕИ на покривите и проектите за изкуствено външно осветление.

Второто искане за плащане в размер на близо 1,4 милиарда лева по Плана обаче е в сериозен застой. 66 мерки трябва да покрие страната ни, за да получи пари от Брюксел. За целта Народното събрание трябва да задвижи процедурите 

Един от законите вече беше отхвърлен от парламента - Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация.

Общо 16 закона трябва да бъдат разгледани от парламента, всички са внесени, но само 1 е приет. Проектите по Плана трябва да бъдат реализирани до 2026 година. В следващите 5 години страната ни има възможност да получи общо 11, 8 млрд. лева на пет транша.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.