Кошмар в Айдемир - кални улици, колите потъват в изкопи на ВиК, шофьорите си били виновни

Хората излязоха на протест, ремонтите ще продължат поне още 3-4 месеца

15.12.2022 | 14:12 Редактор: Елеонора Танева

Улици покрити с кал, затъващи в изкопи коли, безсилие и безнадеждност – така може да бъде описана ситуацията в най-високия квартал на доскоро най-голямото село в България – Айдемир, близо до Силистра. Проблемът с инфраструктурата доведе до протести.

Галя Иванова отскоро живее в селото. Обикновено паркира пред дома си. Това обаче се променя, когато и двата семейни автомобила пропадат в кална яма.

"Вечерта беше валяло дъжд, на сутринта се събуждам - автомобилът ми беше пропаднал на около 50 см под почвата, беше хлътнал под земята. След като внесох и втората си жалба във ВиК, получих отговор, че сама съм си виновна, защото съм спряла на място, където се извършват строително-ремонтни дейности", не крие разочарованието си Галя.

Тя не е единствената, която ежедневно се сблъсква с проблеми заради липсата на нормална инфраструктура. Кметът на Айдемир споделя, че липсва контрол над фирмата изпълнител на ремонта. 

"Обикалям постоянно селото и виждам, че фирмите не могат да работят така качествено, както трябва. Не съм виждал и някакъв контрол от страна на инвеститора", заяви Денчо Георгиев.

Затова жителите на Айдемир излязоха на протест. На него присъстваха и представители на ВиК Силистра. От фирмата изпълнител се въздържаха от коментар.

"Разбирам недоволството на хората, но когато има строителство, тези гледки са неизбежни. Да, уплътняването не е с пясък, но така е заложено според договора, който е сключен с тази фирма. Уплътнява се с льос. Съгласен съм, че може и по-добре да се изпълняват тези дейности", каза управителят на ВиК Силистра - инж. Тошко Тодоров. 

От водното дружество обещаха, че ще засилят контрола над ремонта. Очаква се ремонтните дейности в Айдемир да продължат до месец март.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.