Румен Радев: Парламентът подмени характеристиката на машинното гласуване

Десислава Атанасова от ГЕРБ отрече твърденията, че партията ще подкрепи ветото

14.12.2022 | 19:15 Редактор: Петя Кръстева

Президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс. От мотивите става ясно, че държавният глава не е съгласен с възможността да се гласува смесено чрез хартиена бюлетина и машина. 

В мотивите си Радев подчертава, че парламентът е подменил характеристиката на машинното гласуване. По-късно даде пояснения от Брюксел. 

"Знаете, че машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес, а именно недействителните бюлетини. То спомогна значително да се намали контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон на практика се променя характеристиката на машинното гласуване", констатира той. 

Радев продължи с критиките си.

"Не мога да приема, че поставя партиите при различни условия - тоест само тези, които са преодолели бариерата от над 4%, имат достъп до машинния код", допълни държавният глава.

Радев е на мнение, че се възпрепятства гласуването на българите в чужбина и обръща внимание, че с промените в закона парламентът изцяло премахва дори идеите за бъдещо "дистанционно гласуване". 

Реакциите от парламента дойдоха веднага. След като лидерът на ГЕРБ заяви преди дни, че ако президентът наложи вето, ще помоли депутатите си да го подкрепят, сега от партията заявиха, че ще гласуват срещу връщането на закона. 

Вносителите от БСП също няма да подкрепят ветото.

"Не приемаме тези мотиви, не звучи сериозно", категорична бе Корнелия Нинова. 

От "Продължаваме промяната", Демократична България, "Възраждане" и "Български възход" останаха доволни. 

"Ще подкрепим това вето", подчерта председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. От ДПС - третата партия от т.нар. "хартиена коалиция", с чиито гласове минаха промените, отказаха коментар.

Промените в Изборния кодекс бяха гласувани на 2 декември по време на 18-часово заседание с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БПС.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR