Шофьори и граждани, недоволни от почистването на снега: Малките улички са в безобразно състояние

До края на седмица се очаква леко повишение на температурите

14.12.2022 | 18:08 Редактор: Петя Кръстева

Обявен е жълт предупредителен код за днес и утре за силен снеговалеж в шест области. Вечерта от запад-югозапад ще започнат нови валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат почти цялата страна. На много места в Западна България ще има условия за поледици. В Северозападна България валежите ще са предимно от сняг и се очаква да се образува нова снежна покривка - до 10 см. 

В жълто на картата ще светнат София град, София-област, Перник, Видин, Монтана и Враца. Над 100 снегорина почистват улиците на столицата. Уличната мрежа във всички райони на София е обработена със сол и пясък. Приоритетно се обработват пътните платна по маршрутите на градския транспорт и основните улици в кварталите.

От Агенция "Пътна инфраструктура“ призоваваха шофьорите да се придвижват със съобразена с пътната обстановка скорост и да спазват дистанция.

"Пътищата са проходими, но не са много добре почистени. Има шофьори, които не спазват дистанция, не се съобразяват със зимните условия", коментират водачи. 

Според хората малките улиците в кварталите отново остават непочистени от снега. 

"Малките улички между блоковете, които всъщност са в безобразно състояние.  Не може да се съди по разчистването на главните булеварди за цялостното състояние на столицата", констатират жители на София.

От столичния инспекторат напомнят, че почистването от прилежащите към сградите тротоари е ангажимент на управителите на етажната собственост и на търговските обекти. 

"Освен че фирмите-изпълнители, които имат договори със Столична община да почистват тротоарите, спирките и пространствата около училища и детски градини, ще помоля и гражданите, и търговските обекти да почистват тротоарите пред самите заведения, магазини и блокове", подчерта Марияна Иванова от инспектората в София.

До края на седмица се очаква леко повишение на температурите - в събота на места те дори ще достигнат до 18 градуса. 

"Слабите снеговалежи в югозападните и западните части от страната постепенно ще спират за кратко, тъй като от юг навлиза по-топла въздушна маса. Във височина и със студения въздух в приземните слоеве се образува подходяща обстановка за валежи от дъжд и сняг с условия за поледици", обобщи синоптикът Петър Янков.

След краткото затопляне следва нова захлаждане през следващата седмица. В планините ще има валежи от сняг за радост на любителите на зимните спортове. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.