Ангели в бяло: Лекари спасиха пациент с разкъсана аорта

72-годишният мъж е транспортиран по спешност от болницата в Силистра

13.12.2022 | 17:55 Редактор: Вяра Димова

Лекари от болница "Света Марина" във Варна спасиха живота на пациент с разкъсана аорта. 72-годишният мъж е транспортиран по спешност от болницата в Силистра.

От няколко дни мъжът се оплаквал от болки в гърба. След скенер, е насочен от лекарите в Силистра към варненската университетска болница "Св. Марина". Незабавно е сформиран екип от различни специалисти, които установяват, че пациентът е с разкъсана аорта. 

"Пристигна в доста тежко състояние, по спешност. Благодарение на колегите от интензивното на Кардиологично отделение, започнаха мероприятия по стабилизиране на състоянието на пациента", разказа доц. д-р Георги Тодоров.

Състоянието е животозастрашаващо, затова се налага спешна операция. Екипът, който се заема включва интервенционални рентгенолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи и кардиолози. Пред лекарите има и много предизвикателства. 

"На първо място спешността, която имаше при пациента - голям риск за живота и за усложнения, докато се имплантира. На второ място тези пациенти изискват реанимационно лечение, интензивно наблюдение. При поява на усложнения се налага спешна интервенция отворена, която протича със значително по-голям риск", коментира ръководителят на Клиниката по съдова хирургия УМБАЛ "Света Марина" във Варна - д-р Емил Йорданов.

Основната цел на операцията е да се затвори разкъсаното място,  да върне кръвотока и да нормализира кръвообращението. 

"Най-важната цел на тази манипулация е да запази живота му и да осигури качествен живот в бъдеще, за да може той да се върне към това, което за него е нормален начин на живот. И то е постигнато - благодарение на бързите и точни действия на целия екип. Този пациент е имал късмет за това, че е стигнал жив до нас, тъй като около 1/3 от пациентите загиват още първите минути и часове като се случи това много тежко състояние - разслояване на аортата", каза още д-р Панайотов.

От болницата съобщиха, че 72-годишният пациент от Силистра се възстановява и скоро ще бъде изписан.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС