Шофьорът от катастрофата край Свиленград казвал, че автобусът е стар, бързал да стигнат по-рано

Пътниците са били без колани, но според д-р Цветанова това ги е спасило

13.12.2022 | 13:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Първи свидетелски разказ на лекарка, отървала се на косъм от смъртта в катастрофата на автобуса край Свиленград. Според пътниците превозното средство се е движило прекалено бързо.

Шест медици от Бургас са пътували на злополучната екскурзия до Кавала, сред туристите са били и четири деца. Лекарка оказва първа помощ при удара на едно от децата.

"То просто беше на седалката до мен и когато го извадихме, беше паникьосано, но е добре, ще се възстанови, имаше цицина на главата и охлузвания. Усетих как падат стъкла, суматохата, паниката, болката и ужасените писъци на хората", сподели д-р Силвена Цветанова от УМБАЛ Бургас.

Тя е категорична, че автобусът се е движил бързо и затова не е могъл да вземе опасния завой при мокър път.

"Според мен, и някои други от групата, той се движеше с по-висока скорост. Той още когато тръгвахме от Гърция, каза, че ще се опита да пристигнем по-рано", обясни д-р Цветанова.

Пътниците са били без колани, но според медика този път това ги е спасило. Шофьорът на автобуса, който катастрофира край Свиленград, е трябвало да изпълнява друг курс за Турция. Той е споделил пред дъщеря си, която е специализант в държавната болница, че автобусът го притеснява.

"Той е трябвало да бъде в другия автобус. Той самият е казал, че този автобус, който му дават, не му харесва и е стар. Ако имахме колани и както бяха тесни разстоянията между седалките, не знам дали щяхме да успеем толкова бързо да се измъкнем. Аз успях да се изхлузя и да скоча, сестра ми си изхлузи ботушите, ако имаше и колан, както ни затискаха и седалки, не знам", коментира лекарката.

Двама от пострадалите медиците са настанени в болницата в Бургас, един е хоспитализиран в Хасково.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.