Шофьорът от катастрофиралия автобус е с фрактура, екскурзоводът - със счупени прешлени

"Не са липсвали маркировка и знаци", заявиха от полицията

12.12.2022 | 13:43 Редактор: Вяра Димова

Несъобразено висока скорост или технически проблеми на автобуса - това са двете основни версии за тежката катастрофа с една жертва и много ранени. Снощи автобусът с туристи, пътуващ от Гърция за Бургас, се преобърна в дере, жена загина, 19 души пострадаха.

Катастрофата става на мокър и хлъзгав път между селата Дрипчево и Младеново. Шофьорът навлиза в остър завой и автобусът се обръща в дере край пътя.

"Смея да заявя, че са налице две основни версии за причините за катастрофата, едната е човешка грешка и несъобразена скорост, другата е техническа неизправност внезапно възникнала", каза окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

При удара е загинала жена на 68 г., 17 възрастни и 2 деца, които са транспортирани към болници в Хасково, Харманли  и Свиленград. Те са без опасност за живота. Най-много пациенти - 9, са настанени в болницата в Хасково.

"Реално по-пострадали са шофьорът,  който е с фрактура на прешлен и екскурзоводката, която е с два счупени прешлена", заяви изпълнителният директор на МБАЛ в град Хасково - д-р Георги Гелов.

Кметът на Бургас и здравният министър посетиха пострадалите в хасковската болница.

"Аз използвам случая да поздравя лекарите от хасковската болница. Няма нито един пациент с риск за живота", каза кметът Димитър Николов.

"Единственото, което сега може да организира директора на болницата, е психолог", коментира министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Автобусът е собственост на бургаска туристическа фирма. Превозвал е туристи от Гърция за Бургас.

От полицията в Хасково заявиха, че на пътя, където е станала катастрофата е имало необходимите знаци и маркировка. Дерето е с дълбочина 10 - 15 метра, а обраслите дървета и храсти са предотвратили по-голяма трагедия.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС