Спешен ремонт в АЕЦ "Козлодуй", може да скочи цената на тока за бизнеса

Енергиен експерт: Теч на радиация и опасност за хората няма

10.12.2022 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

От полунощ Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем. Временното спиране ще продължи и на Коледа. Сериозни проблеми с тока не се очакват. Спешният ремонт на Шести блок идва само няколко седмици след извършения планов такъв през октомври. 

Мощността бе спряна на 30 октомври само часове след пускането и презареждане със свежо ядрено гориво, и остана извън строя седмица заради изтичане на водород от охладителната система на генератора. 

Аварията, заради която е текущият ремонт, не е сериозна - теч на радиация и опасност за хората няма, категоричен е енергийният експерт Иван Хиновски. 

"Това е метал, има умора на метала, напрежение, с времето на работа настъпват. Това е един инцидент под контрол", посочи той.

Временното спиране на блока няма да доведе до проблеми с тока. Според него обаче, заради ремонта бизнесът ще е потърпевш, тъй като цената на електроенергията ще се повиши.

"България ще изгуби 1000 мегавата от енергийния си баланс, поне 20 дни ще се наложи да е изключен от системата. Ще загубят търговците", смята Хиновски. 

Различни са прогнозите на изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Според него спирането на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за свободния пазар.

"Не мисля, че спирането на 1000-мегаватовия блок на "Козлодуй" ще се отрази драматично на ценовите нива в района. Понеже от няколко месеца както пазар ден напред, така и пазар в рамките на деня, са напълно интегрирани - пазарните механизми по автоматичен начин ще преразпределят потоците. Това намаляване на предлагането на свободен пазар няма да окаже сериозно влияние върху нивата на цените", заяви той.

Дори при сценарий, при който има увеличение на цените за бизнеса обаче, това няма да се отрази върху крайните потребители. След отстраняване на пропуска Шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността, обявиха от АЕЦ "Козлодуй".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.