Политолог: Ефективните мнозинства са структурирани около ГЕРБ

"Продължаваме промяната" не може да излъчи неполитическа кандидатура", смята проф. Румяна Коларова

09.12.2022 | 14:57 Редактор: Петя Кръстева
Политолог: Ефективните мнозинства са структурирани около ГЕРБ

Приключиха консултациите на номинирания за премиер от ГЕРБ професор Николай Габровски с парламентарно представените политически сили в търсене на подкрепа за съставяне на кабинет с първия мандат. До момента само ДПС и "Български възход" са готови да му окажат такава.

Политологът професор Румяна Коларова посочи, че БСП и ДБ културно са отказали да го подкрепят. 

"Продължаваме промяната" и "Възраждане' се страхуват дори да се срещнат с него", посочи тя.

Професор Коларова се съмнява, че от  "Продължаваме промяната" са в състояние да издигнат кандидатура, която не  е политическа и може да бъде съпоставена с личността на проф. Габровски. Тя остро разкритикува нападките спрямо възможностите на Габровски да се превърне в успешен политик.

"Той се  е занимавал с подбор на хора и организиране на дейности. Управлявал е публични ресурси. Бил е заместник-председател на БЛС, което означава, че е участвал в договарянето на средствата в здравеопазването. Единствените хора, които са имали съществен опит в политиката преди да станат министър-председатели, са Иван Костов и Георги Първанов. Всички останали са влизали в нея без да имат опит. Всичко, което се излива срещу проф. Габровски, е недопустимо. Ясно е, че този човек влиза в политиката с желанието да потърси консенсус", категорична бе тя.

Коларова не очаква кабинетът на проф. Габровски да получи необходимата му подкрепа. Тя се съмнява и в успеха на втория мандат.

"Всички ефективни мнозинства се структурират около ГЕРБ. "Продължаваме промяната" реагират невротично, защото виждат, че ГЕРБ има предимство пред тях", смята политологът. Професор Коларова все пак вярва, че този парламент би могъл да работи ефективно и да бъде полезен за страната ни, съобщи БНР.

"В него няма доминираща партия и би могъл да изработи решения, които са балансирани и от полза за България. Партиите, които силно се противопоставят една на друга, трябва да намерят основа и обща цел, за която да работят. Всички нормални партии би трябвало да имат една и съща цел-излизане от кризата", обобщи тя. 

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: БГНЕС