Гръцкият президент: България е изпълнила предварително критериите за Шенген

Гърция последователно и непреходно подкрепя присъединяването на страната ви, заяви Катерина Сакеларопулу

08.12.2022 | 14:57 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Гърция смята, че България е изпълнила предварително поставените ѝ критерии за членство в Шенген", каза президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу на брифинг в президентството, след като държавният глава Румен Радев я удостои с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

По думите ѝ това се потвърждава и от многократното оценяване на Европейската комисия. Президентът на Гърция е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

Според Сакеларопулу членството на България в Шенгенското пространство не бива да се бави повече. "Гърция последователно и непреходно подкрепя присъединяването на България в Шенгенското споразумение", каза тя.

"Многобройните настоящи предизвикателства изискват укрепване на европейското семейство и демонстриране на солидарност във рамките на държави членки на ЕС и на България в случая", коментира гръцкият президент. Сакеларопулу добави, че проблемите трябва да бъдат решавани с диалог и несъгласните страни трябва да се съгласят с президента Румен Радев, че България и Румъния охраняват европейски външни граници, предаде БТА.

Орденът "Стара планина", с който президентът на Гърция беше наградена, отразява отличните взаимоотношения между двете страни, смята Катерина Сакеларопулу. Тя изрази надежда, че те ще продължат да се подобряват.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR