Като за 8 декември: Арбанаси е претъпкан от студенти, купонът продължава до зори

Цената на кувертите в механите тази година е между 50 и 100 лева

08.12.2022 | 14:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

На 8 декември зимните курорти посрещат студенти. Повечето хотели и къщи за гости в Арбанаси са запазени за празника от месец.

В една от най-автентичните арбанашки механи първите студенти пристигнаха още снощи. Камината е запалена, а партито тепърва започва.

"Пристигнахме по-рано и решихме да останем два или три дена, зависи накъде ни отвее вятърът. Наши колеги, приятели ни препоръчаха тази механа и Арбанаси като курорт, тъй като е по-стар и могат да се видят много повече туристи, много повече студенти", каза студентката Раиса Симеонова.

Цената на кувертите в механите тази година е между 50 и 100 лева, нощувките в хотелите и къщите за гости са в диапазона между 60 и 90 лева на човек.

"Ние сме резервирани още преди 20 дни. Първите гости вече са седнали и са в настроение и чакаме другите гости, за да се напълни кръчмичката. Има студенти от Варна, от Бургас, от по-централни градове като Казанлък и Плевен. Заредено е всичко и трапезите ги очакват", сподели управителят на механа Тодор Марков.

По традиция след вечерята в механите, купонът продължава до ранни зори.

"Отдавна познавам Арбанаси, винаги съм празнувал тук, ще има изпълнения в Търново в дискотеката и с колегите мислим да отидем", отбеляза Мартин Георгиев.

"Миналата година след уникалното преживяване в механата, продължихме купона в Търново в една от местните дискотеки, там също продължихме много добре и приключихме вечерта", коментира Никола Хаджиев.

Често на 8 декември в Арбанаси започват и нови романтични истории.

"Тука даже стават предложения за сватби, за годежи, за кръщенета, страхотна атмосфера и много са доволни и ние се отзоваваме като най-близки наши приятели", каза собственичката на хотел с механа Генка Атанасова.

По време на студентския празник полицейското присъствие в района ще бъде засилено.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС