Нинова доволна: 850 лв. става минималната заплата от 2023 г.

Депутатите приеха най-ниската заплата в страната да бъде 50% от средната

08.12.2022 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева
Нинова доволна: 850 лв. става минималната заплата от 2023 г.

Със 175 гласа от всички парламентарни партии бе прието предложението на "БСП за България" за минимална работна заплата да стане 50% от средната, което за 2023 г. е 850 лв. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание.

С промените се въвежда механизъм, чрез който минималната заплата да се актуализира автоматично всяка година към 31 октомври, независимо от променящите се условия. Ако минат и на второ четене, промените трябва да влязат в сила от 1 януари.

"Много сме щастливи, че социалният пакет, който предлагаме от 2 месеца, вече тръгва в зала, получава подкрепа и се обръщаме към реалните проблеми на хората, затруднени заради кризите, заради цените и заради инфлацията. Надяваме се това да мине и на второ четене", добави лидерът на БСП.

Нинова изрази и надежда, че в зала също ще мине предложението на левицата за безплатни учебници за деца от 1-ви до 12-и клас. Тя подчерта, че въпреки различията си по въпросите за правителство и по различни теми и коалиции в парламента, най-накрая като че ли тръгва една "коалиция за народа".

"Нека продължим в този дух. Остава малко време до Нова година - срокът, в който трябва да решим тези въпроси – да се обединим и заедно да намерим решение за много проблеми на хората", обърна се към другите парламентарни групи Корнелия Нинова.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)