Проф. Габровски започва разговори с БСП и ДБ, те отказват да подкрепят кабинета му

Бойко Борисов е обнадежден, че срещата с двете партии ще отвори път за разговори при втори или трети мандат

07.12.2022 | 18:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Започват разговорите за ново правителство. Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски кани всички партии на разговори за съставяне на кабинет утре.

Първи ще са БСП и "Демократична България". Възможно е утре да има и трета партия, която да се срещне с професора - коя обаче е тя, все още не е известно.

От "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Възраждане" са категорични по различни причини, че няма да подкрепят премиер с мандата на ГЕРБ. Въпреки това лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че фигурата на проф. Габровски е тази, която може да обедини фрагментирания парламент.

"Ние сложихме човек, който да може да обедини, иначе се отива на избори, то е ясно. Първи да заявим как може експертно, програмно правителство е последният шанс. И е хубаво, че ДБ и БСП ще проведат срещи утре. Това отваря път за разговори при евентуален втори или трети мандат, в зависимост на кого се даде. Започват да се връщат чрез този наш ход на човек, който никога не е бил в ГЕРБ, за да може да проведе тези преговори", заяви Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че какъвто и кабинет да предложи проф. Габровски, това е кабинет с първия мандат на ГЕРБ и въпреки множеството спекулации, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, от партията ще отидат утре, за да кажат на проф. Габровски, че го уважават като професор и лекар, но не го подкрепят, нито правителство, предложено от него, защото зад това стоят ГЕРБ и Бойко Борисов. 

"Още когато го номинирахме и заявихме, че сме възпитани хора и ще направим среща с него, за да му обявим защо не може да го подкрепим - заради корупционните практики на правителствата на Борисов, тъй като той е представител и предложен от ГЕРБ", посочи съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, в политиката не бива да имат водещо значение личностите, а политиките. За него е без значение дали кандидатът за министър-председател се казва Николай Габровски или Бойко Борисов, а важни са политиките.

Ако депутатите гласуват първия мандат, това означава, че ще има кабинет на ГЕРБ. Ако те обаче не успеят да направят това, се завърта парламентарната рулетка и мандатът ще бъде връчен след 7 дни на "Продължаваме промяната". Ако той има същата съдба като тази на ГЕРБ, следва връчване на трети мандат, който не е задължително да е на третата по големина партия. Ако и той не се изпълни, ни очакват поредни избори.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ивана
преди 1 година
Иванов май вече се е продал на други, иначе вечно търси спонсори и така определя пристрастията си Сигнализирай за неуместен коментар