След "червения картон" от Австрия и Нидерландия: Има ли шанс все пак да влезем в Шенген?

"В Австрия има 75 хиляди нелегални мигранти, влезли са през външната граница на ЕС", смята Карл Нехамер

06.12.2022 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

България получи втори официален отказ от Австрия за приемането на страната ни в Шенген, а Нидерландия потвърди негативната си оценка. Според президента Румен Радев обаче България ще има шанс за влизане в Шенгенското пространство догодина. 

До дни Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС ще се произнесе окончателно дали България ще се присъедини към Шенген.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере, че Австрия няма да одобри членството в Шенген на България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 хиляди нерегистрирани нелегални мигранти – това означава, че те са влезли през външната граница на ЕС и са попаднали във вътрешна държава, каквато е Австрия", отбеляза австрийският канцлер Карл Нехамер. 

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте потвърди, че България получава "не", но с опцията за промяна догодина. 

"На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, а също и Механизма за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред", поясни той. 

Българският президент призова темата да не се политизира. 

"Моят апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира. Този парламент трябва да приеме законите по ПВУ – които касаят съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген", констатира държавният глава.  

Въпреки отказа на Австрия и за Румъния, северните ни съседи продължават с преговорите. Предложението България и Румъния да не бъдат разглеждани като блок страни все още е на дневен ред.

"Това, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, не означава, че не може да се намери удобна и за двете страни формула за решение. Отделянето е въпрос, който беше обсъждан преди и се надявам, че ще имаме положително решение и че няма да има нужда да обсъждаме тези въпроси допълнително", обобщи президентът на Румъния Клаус Йоханис. 

Коментарите на европейските лидери дойдоха от албанската столица Тирана, където се проведе форумът Европейски съюз- Западни Балкани.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
А Гърция не ли е външна граница а Рюте Сигнализирай за неуместен коментар