Радев след изказването на "Промяната": Лъжата разбива и обществото, и политическата система

Президентът не коментира защо е влошил отношенията си с формацията

06.12.2022 | 17:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Радев след изказването на

Президентът Румен Радев коментира днес казаното от "Продължаваме промяната", че държавният глава връща мутрите във властта: "Аз казах нещо много ясно - да няма лъжа. Лъжата разбива и обществото, разбива и политическата система".

Радев не коментира защо е влошил отношенията си с формацията: "Аз в случая не искам да се връщам назад, винаги има причини, но аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство и своя национален интерес", отбеляза държавният глава.

Радев отказа да каже дали ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Държавният глава коментира и казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че формацията му ще проведе нов разговор при евентуално президентско вето върху измененията:

"Аз изобщо не се ръководя от това кой лидер на партия какво мисли. Аз се ръководя единствено от законите и Конституцията на страната. Моят екип работи и надявам се в скоро време вие да имате информация какво ще бъде моето решение", заяви Радев, цитиран от БНР.

В рамките на днешния ден първо в телевизионно интервю Бойко Борисов каза, че ако президентът Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс, ГЕРБ ще подкрепи ветото. Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ размисли и даде брифинг в централата на партията, в който каза, че това решение ще е въпрос на нов разговор.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR