Борисов: С Радев не се виждаме, "Продължаваме промяната" няма капаците да управлява

От партията на Петков и Василев свързаха блокирането ни за Шенген с връщането на хартиената бюлетина

06.12.2022 | 13:38 Редактор: Петя Кръстева

Депутатите се събраха на извънредно заседание, за да наваксат с работата по програмата заради дългите дебати по Изборния кодекс. Докато в пленарната зала основната тема беше казусът "Шенген", в кулоарите се стигна до политически престрелки между парламентарните групи. 

Ден след острия коментар на президента Румен Радев, и от ГЕРБ отговориха на обвиненията на "Продължаваме промяната", че се водят задкулисни договорки с държавния глава. 

"С Румен Радев не сме се виждали, не сме си говорили, нито едно действие не сме съгласували. Това е абсолютна лъжа и тя се натрапва. Не съм виновен на "Продължаваме промяната", че първо разочароваха нас. Първи разбрахме, че тези колеги нямат капацитет, още като те работеха на нашите етажи", подчерта Бойко Борисов. 

От "Продължаваме промяната" пък обявиха на какво се дължи според тях критичния тон на президента. 

"В последните 24 часа видяхме един доста добре синхронизиран дует между г-н Борисов и г-н Радев, който не мисля, че изненадва и българските граждани. Стана очевидно даже и за слепите", коментира съпредседателят на партията Асен Василев.

Ситуацията не пропусна да коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Радев създаде "Продължаваме промяната" с три задачи: Да бъдат новото, което да оглави протестите и на тяхната вълна да свали ГЕРБ; да разбият БСП като алтернатива на ГЕРБ; да ги инсталира в правителство и чрез тях да управлява страната, защото президентската институция му е тясна и не му дава реална власт", написа тя във Facebook. 

Встрани от скандала пък поискаха да останат партньорите на "Продължаваме промяната" от "Демократична България". 

"Бих призовал към по-спокоен тон", лаконичен бе Христо Иванов. 

На фона на взаимните престрелки вариантите за редовно правителство все още изглеждат неосъществими. От "Продължаваме промяната", БСП и ДБ остават категорични, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. А от "Възраждане" вече заявиха, че не биха подкрепили кабинет, който не е с техен мандат.

Напрежение се създаде и в пленарната зала във връзка с отказа на Нидерландия да ни подкрепи за влизането в Шенген. От "Продължаваме промяната" свързаха блокирането ни с връщането на хартиената бюлетина, а от ГЕРБ побързаха да ми опонират, че причината всъщност е управлението на кабинета "Петков". 

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR