"Благославят убийци на деца": Митрофанова се спаси през задния вход на Руската църква

Храмът открито подкрепя войната в Украйна

06.12.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Протест пред Руската църква в София блокира руския посланик Елеонора Митрофанова в храма. Демонстрантите се обявиха против службата навръх Никулден на български свещеници с руски митрополит. Дойдоха и украински граждани, които протестират срещу войната. В крайна сметка Митрофанова успя да излезе от църквата през задния вход на храма.

Викарият на руския патриарх и ръководител на външния отдел на Московската патриаршия се е появил на посещение в България, стана ясно в навечерието на Никулден. Формално Българската православна църква има традиция да служи на Никулден заедно с митрополит от Русия. Тази година обаче това предизвика протест, тъй като Руската църква открито подкрепя войната в Украйна. 

Протестиращите обградиха църквата с украински знамена и плакати "Тук не е Русия".

"Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират - на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО да служат служба за победа на Русия", сподели протестиращ гражданин.

"Тук съм като възмутен гражданин, защото е светотатство в българска църква да има молебен за една терористична държава, да се благославят убийци на деца. Знаете ли какво се случва в момента в Украйна? Хиляди деца са в бомбоубежищата", каза друга протестираща.

Сред протестиращите е Ирина от Херсон. Тя идва в България с малкия си син, за да го спаси от бомбардировките, а нейни близки се намират все още в окупираните територии. 

"Аз протестирам против Русия. Русия трябва да отиде на нейна територия, а не в България и Украйна. Това трябва да спре и хората не трябва да плащат. Трябва да има мир и свобода, а не убийства и тероризъм", подчерта тя.

Вижте повече в репортажа.


1
2 rate up comment rate down comment 3
Анонимен
преди 1 година
Протестиращите видимо са украинци. Не разбирам защо намесват и църквата в споровете си с Русия. Тук не е Москва, но не е и Киев. Плакатите от четвъртата снимка са изключително показателни ............... Сигнализирай за неуместен коментар