Трасе, минаващо през България, става част от нов европейски транспортен коридор

Обсъждат коридори на солидарността заради войната в Украйна

05.12.2022 | 17:05 Редактор: Петя Кръстева
Трасе, минаващо през България, става част от нов европейски транспортен коридор

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор "Западни Балкани-Източно Средиземноморие".

"Българската страна положи изключително активни усилия през последните четири месеца, за да рестартираме проекта", заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който участва в заседанието в Брюксел. Той изрази благодарност за проявеното разбиране от страна на Чешкото председателство за удовлетворяването на българското искане.

По думите му това е сериозен успех за България, защото страната сериозно е лобирала за включването на трасето в приоритетната транспортна мрежа.

"Показахме, че полагаме всички усилия за приобщаване на Западните Балкани в Европейския съюз, а транспортната свързаност е един от най-важните елементи на интеграцията. С днешното решение проектите по трасето ще имат лесен достъп до финансиране. Получих много благодарности от Република Северна Македония и Албания за тази битка, която България изнесе за общото благо",  коментира ресорният министър.

По този начин Европейският транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие" придобива завършен характер и ще е в състояние да осигури значителна добавена стойност за ЕС в региона на Западните Балкани, особено в сложната геополитическа ситуация, в която се намира страната, подчерта още той.

Съветът на министрите по транспорт одобри и общ подход по предложението за преработен регламент за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Министрите дискутираха положението в Украйна и обсъдиха възможностите за по-добро изпълнение на ангажиментите си за координиран отговор на ЕС на кризата в областта на транспорта, включително въвеждането на коридори на солидарността.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията