Изгнила дупка в автобус разкри криза в градския транспорт: Докато се возиш, камъчета се удрят в тавана

Момче е снимало видеоклип как провира ръката си през нея и лепи стикер на гумата

28.11.2022 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Снимка, придружена с видеоклип, предизвика множество реакции в социалните мрежи. На кадрите се вижда как момче провира ръката си през изгнила дупка в автобуса и залепя стикер на гумата на автобус по линия 88.

Божидар Белов не пътува често с автобус номер 88. Ползването на линията миналата седмица обаче се превръща в запомнящо се преживяване.

"15 см широка, 30 см дълга, всичко около нея беше изгнило, почти съм убеден, че ако стъпи някой по-тежък, ритне по-силно, ще пропадне всичко около въпросната дупка. Разни неща се качват от пътя, гумата ги вдига и влизат вътре в кабината, то се вижда. Докато се возиш не беше странно някое камъче да се качи, да се удари в тавана и да падне някъде", разказа Божидар.

Всяко превозно средство от по-старите модели автобуси преминава обстоен преглед два пъти месечно, заявиха от столичния автотранспорт.

"Автобусът вече е отремонтиран, изкърпен и отново върнат в експлоатация по линиите на обществения транспорт. Марката и моделът, при които се е случил инцидентът, са около 8-9% от общия брой превозни средства, с които работи столичен автотранспорт. За момента тези превозни средства няма с какво да бъдат заменени", посочи председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност Карлос Контрера.

Само в депотото в "Дружба" около 30 автобуса са изведени от експлоатация заради липса на резервни части. Някои от тях повече от два месеца стоят в гаража. Причината е липса на финансиране и просрочени задължения.

"Липсват резервни части, консумативи, това са коли, които ежедневно излизат по софийските улици и ако те не се поддържат съгласно стандартите, се стига до подобни ситуации. Липсата на финансиране е това, което се вижда по кадрите", заяви Контрера.

С пускането на забавното видео Божидар иска да покаже, че всеки трябва да бъде обществено ангажиран.

"Ако всичко това се приеме, че е нормата и че някои хора няма да се проверяват, че ще има автобуси в подобно състояние, това не дава стимул на никого да се промени въпросната система и смятам, че ще е по-зле за всички, ако просто си мълчим", категоричен е Божидар.

Само в депото в "Дружба" 30 от автобусите чакат резервни части за ремонт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.