Радев с остра реакция за "ограничаването на правомощията му", предложени от "Продължаваме промяната"

"Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да иска връщане към порочен управленски модел", заяви президентът

02.12.2022 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Румен Радев с остра реакция, след като "Продължаваме промяната" предложиха правомощията на държавния глава да бъдат ограничени. По думите на президента с промените от политическата формация се опитват да узаконят корупционния комфорт.

Президентът да не може да избира шефовете на Националната служба по охрана, Министерството на вътрешните работи и ДАНС. Транспортът на администрацията на държавния глава да бъде намален, да му се отнеме ѝ шофьорът, година след като е напусне поста. Това са част от законодателните промени, които "Продължаваме промяната" внесе в деловодството на парламента.  Последва остра реакция на президента. 

"Мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане към порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя. Сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт", заяви Румен Радев.

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков не е редно президентът да има едноличен контрол върху службите за сигурност.

"Истината е, че в момента президентът контролира всички служби, защото служебният кабинет дава възможност да може да подменяш шефовете на службите с подпис на премиера и президента, в служебното правителство той контролира и двете и това не е правилно", каза Петков.

Изпълнителната власт трябва да отговаря за сигурността, както е посочено в Конституцията, смята Петков.

"Министерският съвет да предлага шефовете на службите и да се е изслушват в комисии в парламента, така че да няма скрито покрито, но изпълнителната власт да носи цялата отговорност", коментира Петков.

От ДБ адмирират предложените промени, но смятат че трябва да се даде по-голяма власт на парламента.

"Въпросът за това как се излъчват шефовете на службите е структурен въпрос, който стои независимо коя е фигурата на  президента. Конституцията е ясна : Изпълнителната власт е тази, която отговаря за сигурността, смятаме че премиерът носи отговорност", каза Христо Иванов от ДБ.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)