Нинова към Пеканов: Одобрете понятието "енергийна бедност", стига обещания

Лидерът на БСП с остра критика към вицепремиера

02.12.2022 | 11:25 Редактор: Тодор Петров
Нинова към Пеканов: Одобрете понятието

Г-н Пеканов, кога ще внесете в Народното събрание за одобрение понятието “енергийна бедност“? Този въпрос отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова към вицепремиера Атанас Пеканов по време на блиц контрол в Народното събрание.

"Служебният кабинет управлява вече четири месеца и четири месеца ни обяснява, че готви такова понятие. Министърът на труда и социалната политика в Комисията по труда и социална политика заяви, че ще внесете понятие “енергийна бедност“, което да важи от 01 януари 2024 г., когато може би кризата от войната и ръстът на цените в енергетиката ще бъдат укротени и ситуацията ще се нормализира. Ние настояваме това да стане сега, защото от връзката енергийна бедност до подкрепата на държавата към такива хора пътят е много кратък. Подкрепата трябва да я решим ние – в Народното събрание", настоя Нинова.

Лидерът на БСП определи отговора на вицепремиера Пеканов като общи приказки, които слушаме вече четири месеца.

"Нека да е ясно на българските граждани, че каквото и да говорите от трибуната и да обещавате на конференции, понятие “енергийна бедност“ и подкрепа за тези хора през 2023 г. няма да има, благодарение на служебния кабинет на президента Радев“, обобщи тя.

Снимка: БСП