Станишев: Няма да получим втория транш по ПВУ, ако нямаме дефиниция за енергийна бедност

Той припомни, че страната ни е с най-много енергийно бедни в Европейския съюз

01.12.2022 | 10:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Станишев: Няма да получим втория транш по ПВУ, ако нямаме дефиниция за енергийна бедност

"Без България да е приела дефиниция за енергийна бедност, няма да получи втория транш от плащането по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)". Това съобщи българският евродепутат Сергей Станишев по време на конференция, посветена на високите цени на енергията и решаването на проблема на домакинствата, които не могат да се отопляват.

"През януари България има намерение да поиска второ плащане по Плана за възстановяване от 1 милиард и 400 милиона лева. За да се случи това обаче, едно от конкретните изисквания е да има и дефиниция за енергийната бедност. Без нея няма да могат да се усвояват редица средства, свързани с обновяването на жилищния фонд, енергийната ефективност, които са заложени в Плана за възстановяване", каза Станишев.

"Ако плащането се проточи във времето, това ще отложи и получаването на остатъка от сумата по плана в размер на 10 млрд. лева", заяви Сергей Станишев. Затова той призова за политическа воля и взаимодействие между институциите за приемането на определение за енергийна бедност.

"Имаме нужда наистина от комплексна държавна национална политика за ограничаване на енергийната бедност и за конкретни мерки в подкрепа - и на бизнеса, особено на малките и средни предприятия, и на хората", посочи Станишев, цитиран от БНР.

Той припомни, че страната ни е с най-много енергийно бедни в Европейския съюз и причината затова са ниските доходи. Заради това и домакинствата, които ще попаднат в дефиницията за енергийна бедност ще са най-много в Европа, допусна той.

Снимка: БГНЕС