Шанс да бъде като другите - Денис получава лечение със средства от "Българската Коледа"

Момчето е с диагноза нанизъм

30.11.2022 | 14:20 Редактор: Вяра Димова

14-годишният Денис Николов от Русе е едно от децата, които разчитат на подкрепата на "Българската Коледа". Момчето е с диагноза нанизъм - изоставане в растежа, а средствата, дарени от кампанията, му осигуряват възможност за лечение със скъп медикамент. Резултатите са оптимистични и дават надежда, че Денис ще може да бъде като връстниците си.

Момчето е на четири години, когато майка му забелязва, че изостава в ръста. След консултация педиатър, ги насочват към изследвания в София.

"6-7 години го следиха, без никакво лечение, тъй като направиха изследване на хормон на растежа и се оказа, че има достатъчно. Но продължаваше да си изостава в ръста и преди 3 години вече доц. Стефанова взе решение, че трябва да започнем лечение с хормона, за да подпомогнем просто малко по-бързо да се случат нещата и да може да настигне връстниците си", разказа майката на Денис - Десислава Николова.

Лечението дава ефект, но медикаментът е скъп и затова семейството разчита на "Българската Коледа".

"С увеличаване на дозата и разходите стават по-големи. Ако ние трябва да го закупуваме, ще ни струва около 15 000 лв. тази година", казва Десислава.

Самият Денис приема всичко в живота с усмивка. В момента той е ученик в 8 клас в Професионалната гимназия по речно корабостроене. Обича и компютърните игри.

"Предимно си играя на компютъра, с това се занимавам, но също така и си уча за училище. През седмицата ходя и на карате, там също тренирам", споделя Денис.

Семейството му е неговата опора в трудни моменти. Денис и близките му вярват, че историята ще има щастлив край и не губят надеждата си.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.


1
1 rate up comment rate down comment 0
държавна грижа
преди 1 година
Г-н Президент, срамота е да се харчат милиарди обществени средства за няколко самолета, а държавата да не може да се погрижи за болните деца! И да се налага всяка година да се събират помощи от населението! Сигнализирай за неуместен коментар