Радев: "Българската Коледа" ни дава вяра, че сме общество, което се крепи на хуманни ценности

Държавният глава подчерта, че най-важното за успеха на всяка дарителска инициатива е доверието в нея

29.11.2022 | 16:08 Редактор: Ирена Бакърджиева

Юбилейното издание на кампанията „Българската Коледа“ ще бъде посветено на деца с редки генетични заболявания. Това обяви президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда инициативата. На официалното откриване във великотърновската болница присъства и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

"Българската Коледа" е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една обществено значима кауза", заяви Радев.

Началото на тазгодишната кампания беше дадено в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. 

През изминалата година "Българската Коледа" е постигнала рекорден бюджет от над 3 млн. лева, подпомогнати са 517 деца с тежки хронични заболявания. Инициативата е дарила и апаратура на 22 лечебни заведения в страната.

Идеята за "Българската Коледа" възниква през 2003 година и вече 20-та година е символ на грижата за здравето на българските деца. Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне 517 български деца с тежки хронични заболявания, а също така осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения. Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.

Държавният глава подчерта, че най-важното за успеха на всяка дарителска инициатива е доверието в нея. 

МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е болница с повече от 150 годишна история и едно от водещите звена в българското здравеопазване, част от гръбнака на здравната ни система", посочи държавният глава. Той добави, че в лечебното заведение се полагат грижи за хиляди български деца и открои водещите специалисти, работещи там, посветили живота си на най-хуманната професия.