Как дете със Синдром на Даун стана републикански шампион по Боче-спорт?

Радев откри 20-ото издание на "Българската Коледа", даренията от 2021 г. помогнаха на стотици деца

29.11.2022 | 15:56 Редактор: Искра Ангелова

Във Велико Търново президентът Румен Радев даде официален старт на 20-ото издание на Българската Коледа. С набраните дарения миналата година са подпомогнати 500 деца. Сред тях е и 17-годишната Ивана.

Преди 17 години в родилното отделение на болницата в Радомир се ражда Ивана. Майка ѝ Емилия Михайлова е само на 25 години, когато се сблъсква с диагнозата Синдром на Даун. Споделя ни, че когато я чуят, много от родителите избират лесния път, а именно - да изоставят децата.

"Стига се до въпроса: "Аз какво направих? С какво сме виновни ние, за да ни се случи такова нещо"? И това беше най-трудният период. Но когато веднъж го приемеш, нещата тръгват в добра насока", коментира Емилия.

Когато е едва на 2 години, на Ивана ѝ се налага да претърпи операция на сърцето. А преди първи клас цялото семейство трябва да се премести в София, за да може тя да получи по-специални грижи.

"Заради проблема с вестибуларния апарат срещаше сериозни затруднения при изкачване и стигане на стълби или търсеше парапет, за който да се хване. Тук има доста упражнения, които компенсират това нещо и нещата се подобриха. А когато слизаме в метрото, с гордост казва: "Аз мога сама", допълни майката на детето.

Освен че се научава сама да изкачва стълбите на метрото, Ивана вече се качва и на стълбата на успеха. Благодарение на "Българската коледа" тя посещава център за деца със специални нужди, където получава всички необходими грижи за развитието си. 6 години по-късно става и шампион на България по Боче-спорт, създаден именно за деца със специални потребности.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.