Гешев иска наказания за шофьори, които откажат проба за алкохол и наркотици

Безобразие е да се продължава по този начин, след като има много работещи решения, коментира главният прокурор

29.11.2022 | 15:34 Редактор: Елеонора Танева
Гешев иска наказания за шофьори, които откажат проба за алкохол и наркотици

Нужен е цялостен подход и ангажиране на държавата за спирането на "войната по пътищата". Това заяви в Силистра главният прокурор Иван Гешев. Той изказа съболезнованията си към близките на загиналите в катастрофата край Стара Загора днес.

"Безобразие е да се продължава по този начин, след като има много работещи решения. Надявам се, че държавата, част от която е и прокуратурата, най-после ще си свърши работата в интерес на гражданите, за да не бъдат избивани те по българските пътища", каза Гешев.

По думите му работеща мярка би било дерегистрирането за няколко години на колата, ако тя се управлява от пиян или употребил наркотици шофьор. Също така, ако водач откаже кръвен тест за наркотици и алкохол, той трябва да носи не административна, а наказателна отговорност, смята Гешев, цитиран от БТА.

Главният прокурор не скри тревогата си, че България загива демографски и това прави спирането на "войната по пътищата" още по-наложително.

В Силистра Иван Гешев се срещна с ученици от местната Езикова гимназия. Под формата на открит урок той разговаря с подрастващите по наболели теми, касаещи техните права и задължения. Посещението му бе част от инициативата "Правосъдие в бъдещето", посветена на починалия наскоро доц. Антоний Гълъбов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)