Милена Милотинова: Телевизията възпитава вкус, Македония сама се спъна по пътя към ЕС

Тя получи наградата на фондация "Димитър Цонев" за цялостен принос в журналистиката

29.11.2022 | 14:07 Редактор: Искра Ангелова

Признание за Bulgaria ON AIR - водещата на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова получи наградата на фондация "Димитър Цонев" за цялостен принос в журналистиката. Това са петите поред награди за телевизионна журналистика на името на обичания дългогодишен водещ.

Фондация "Димитър Цонев" е създадена в подкрепа на журналистиката и кадрите, които искат развитие в сферата на медиите. 

30 години по-късно Милена Милотинова продължава да вярва в силата на журналистиката. Сила, която променя и води до резултати.

"Телевизията не само информира, но и в доста случаи възпитава вкус в това кое е важното, кое е новина. Едно решение, което засяга например цените, и удря по джоба на всеки от нас, е сигурно доста по-важно от едно сбиване някъде в дискотека, бар или на друго място", смята Милотинова.

И даде пример с една тема, която следи почти от началото на кариерата си и има няколко филма - Македония. Един от тях е "Само защото бяха българи", който разказва за репресиите срещу македонските българи във Вардарска Македония след 1944 година.

"Едно от условията във френското предложение е реабилитацията на жертвите на комунизма. Аз съм го направила този филм 1999 година. Друго, което е залегнало във френската рамка, в преговорното предложение, е отварянето на архивите на УДБА. Кой ще ми каже, че ние не можем да налагаме дневен ред? Можем. И още как. Не по-малко важни са и въпросите, които задаваме", категорична е тя.

"Последното ми интервю с Оливер Вархей - еврокомисарят по разширяването - попитах го няколко пъти дали би приел българите от Северна Македония, чиито човешки права се нарушават и които нееднократно пишат сигнали до Еврокомисията и представителството ѝ в Скопие. И той пред нашата камера обеща", даде пример Милена Милотинова.

Тя е готова да спори с всеки, който смята, че ние сме забавили съседката ни по пътя към Европа.

"Македония сама се спъна. Нека да бъдем честни. Но това, че имаше известно неразбиране към нашата позиция се дължи на факта, че ние смятахме, че сме прави. Че истината е на наша страна, каквато е действителността. Ние прекалено разчитахме на това, че ние сме прави. Докато Скопие отделяше огромни фондове за комуникация, за да изкомуникира своята позиция, където е нужно... Брюксел, във Вашингтон. България не правеше това, ние нямахме такава стратегия", каза още журналистът.

И припомня събитията от 1992 година, когато България първа признава Македония за независима.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.