Костадинов отвърна на Ковачевски: Няма да отстъпя, България и Македония трябва да бъдат една държава

Лидерът на "Възраждане" се гордее с визитата си в РСМ

28.11.2022 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов направи първи коментар, след като се превърна в нежелан гост в Северна Македония. При откриването на Българския културно-информационен клуб в Скопие в петък той беше разкритикуван от някои македонски политици заради изказването му, че България и Македония са две държави, които трябва да станат една.

Костадинов не приема критиките, отправени по повод изказването му при откриването на Българския културно-информационен център. 

"Политици като него вчера - има още един, който ми правеше клипове, мога свободно да кажа, че не са никак желани у нас. Освен че всяват безредици, освен че всяват нетърпимост между гражданите на двете страни само заради своя политически интерес, тъй като те нямат друг политически дневен ред, освен да получат някои дребни политически точки, като провокират чувствата на нашите граждани, такива политици не е нужно да идват изобщо тук", заяви премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

"Аз ще ви кажа още веднъж - да, България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една. И моето виждане е, че е един народ, който трябва да бъде от Черно море до Охридското езеро", държи на своята позиция Костадин Костадинов.

По думите му искрите, които в момента прехвърчат между България и Северна Македония, имат своите дълбоки корени.

"Не мога да се оплача от отношението, то не беше лошо. Македонската държава гарантира през целия престой в републиката нашата сигурност. Нещо повече – имахме такъв ескорт, какъвто имат държавните глави. Което показва, че македонското правителство не контролира ситуацията в собствената си държава, защото е очевидно, че това, което се случва - натискът върху българските клубове и репресиите не са от страна на държавата. Те са от страна на дълбоката държава – хора, свързани със старите югославски комунистически служби, които все още не могат да се примирят, че Македония е отделна държава", каза още Костадинов.

И е категоричен, че няма никакво намерение да отстъпва.

"Получих стотици обаждания, съобщения от България и Македония, които казаха: Най-накрая някой български политик дойде и ни защити в нашата държава, в центъра на нашата столица и не се поколеба да каже истината", изтъкна Костадинов.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
7 rate up comment rate down comment 0
Сверослав
преди 1 година
Ама то наистина няма държава македония, а провинция. така или иначе провинция македония си е част от България. Позорния Нойски договор вече не е в сила Сигнализирай за неуместен коментар