Студент от запалилото се общежитие: Не трябва да има духалки, оставени така, ето ги последиците

Децата се опитали да гасят с пожарогасители, но не са успели, тъй като пожарът вече се е бил развил

27.11.2022 | 13:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Пожар избухна в студентските общежития на Университет "Професор доктор Асен Златаров" в Бургас. Сигналът е подаден малко преди 23 часа снощи. Студентите бяха евакуирани, няма пострадали.

Огънят е тръгнал от стая на 11-ия етаж от оставен без надзор отоплителен уред.

"Момичето е студентка, помолихме Медицинска помощ да я прегледат, но тя не е била вътре в стаята, когато е възникнал пожарът, нямало е никого. Силно притеснена е, уплашена, но няма нищо освен щетите в стаята", заяви директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас комисар Николай Николаев.

Опитали са се да гасят с пожарогасители, но не са успели, тъй като пожарът вече се е бил развил.

"Точно аз съм отговорник на тези три етажа, носихме вода, обаче не се получи, защото е станало от духалка, въпреки че това вече го говорим 20 пъти, че не трябва да има духалки, оставени така. Това са последиците, моята стая е точно две стаи над колежката, но няма значение, важното е всички да са живи и здрави", коментира студентката Йоана.

При избухването на пламъците се е включила пожаро-известителната инсталация и всички в общежитието са се евакуирали.

"Просто моята стая гледа към трети блок. Чух някакво пукане, после чух вик. Погледнах, имаше пламъци, бяха още в началото. Подадох сигнала. Веднага дойдоха екипите на пожарната и полицията. Хората слязоха много бързо и, за щастие, няма пострадали, само щети по сграда. Има си леко притеснение, няма как", сподели студентката Марина.

Момче, което страда от астма, беше прегледано на място от екип на Спешна помощ.

 Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.