Половин век безводие: Жители на Омуртаг се къпят с канчета и перат с дъждовна вода

Хората от града днес блокираха пътя София-Варна заради безводието

26.11.2022 | 19:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протестиращи блокираха днес главен път София-Варна заради безводието в Омуртаг, което продължава половин век. Заради проблема с водата министърът на регионалното развитие и благоустройството свиква спешна среща с институциите.

Румяна е майка на три деца. А в домакинството вода от чешмата потича по 1 час два пъти седмично.

"Не можем да се изперем, не можем да се къпем тук в Омуртаг! Чиниите, паниците, вземаме си за еднократна употреба, за един път ги употребяваме и после на боклука! Купуваме по пет-шест туби вода и като нямаме вода - това използваме! Като вали дъжд - с дъждовна вода и си ги измиваме и си ги перем", разказа Румяна Христова.

Водопроводната мрежа в нейния квартал постоянно аварира, а хората са се принудили да използват дъждовна вода.

"Тука имаме бидони, с тях мия, взимам кофата за тоалетната, за чиниите, с дъждовна вода съм изпрала. 47 години съм в тоя град и все така сме били!", коментира Даниела Велинова.

Затова хората от Омуртаг днес блокираха пътя София-Варна, тъй като проблемът вече е нетърпим.

"Никога не сме имали 24 часа в денонощието вода! Стопли се бойлера, водата спре и ние пак с кофа и канче", сподели Василка Иванова.

"За 66 години помня следното - майка ми ме къпеше в корито с кофа и канче, защото нямаше баня, сега отдавна имаме бани и канализации, а ние се къпем с кофа и канче", каза Пенка Христова.

"Сменят се управници, сменят се правителства, държавата отпуска пари между другото, 24 милиона бяха отпуснати преди 15 години за допълнителни водоизточници, нищо не стана от този проект", уточни Магдалена Славова от сдружение "Вода за Омуртаг".

Въпреки километричните автоколони, шофьорите проявиха солидарност, а заради проблемът с водата министърът на регионалното развитие свиква спешна среща с институциите на 29 ноември.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС