Протестиращи искат неутралитет спрямо войната в Украйна: Имаме морска граница, на 400 км сме

Сред недоволстващите имаше представители на няколко партии и граждански организации

26.11.2022 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протести срещу изпращането на оръжие за Украйна в редица градове у нас. Хората са се организирали в социалните мрежи. Знакови лица на БСП подкрепиха недоволството в столицата.

С искане за неутралитет спрямо войната в Украйна протестиращи изпълниха централни площади на няколко града у нас. Демонстрантите се обявиха против решението на НС да изпрати военна и военно-техническа помощ на Украйна.

"Ние сме си въвлечени вече и самото изпращане на оръжия е един акт, който още повече ни въвлича и мисля, че не е редно", смята Бисер Христов.

Сред протестиращите имаше представители на БСП, "Изправи се, България", "Системата ни убива" и на няколко граждански организации. Останалите страни от ЕС също оказват военна помощ на Украйна, не отрекоха протестиращите, но споделиха своите страхове.

"Тези държави са далече от границата на Украйна, а ние имаме морска граница с тях и сме на 400 км, Варна-Одеса", коментира организаторът Лилия Божкова.

"Смятам, че тази война е братоубийствена и по много непочтен начин се предизвика. Тя тръгна в годините назад", каза Мария Зафирова.

"По никакъв начин България не бива да влиза във войната, имаме толкова красива земя, каквото и да посадим, всичко се ражда", е мнението на Паскал.

В Бургас също излязоха на протест и се включиха в подписката против предоставянето на оръжие за украинската страна

Да, разбира се, че ще се подпиша, не бих желала децата ми да живеят в немирни времена.

Подписката ще бъде внесена в МС и в деловодството на президентството.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.