"Жени, не си мълчете!": Моделът Диана Николова с разказ за капана на домашното насилие

Всяка трета жена е ставала жертва на насилие

25.11.2022 | 19:01 Редактор: Петя Кръстева

Отбелязваме Международния ден за борба срещу насилието над жени. И тази година той е съпътстван от протест пред Съдебната палата в София. Според данни на неправителствени организации, всяка трета жена е ставала жертва на насилие. Протестът е и в знак на солидарност с жените в Иран, които вече втори месец се борят за правата си.

Моделът Диана Николова успява да излезе от капана на домашното насилие. Години по-късно разказва за преживяното. 

"За мен приключи преди седем години, но започна, когато бях на 19 - много млада, много наивна", започва историята си тя. Диана отбеляза, че първият път, когато е била нападната, е била бременна. 

След повече от 13 години тя все пак успява да събере смелост и да потърси помощ. 

"За всяка жена този момент е различен. Своето го взех, когато видях реакцията на сина си. Това, което се случваше с мен, не беше чак от такова голямо значение , а видях какво причинява това цялото на сина ми", разказа тя.

Диана споделя, че първите сигнали, че нещо не е наред, могат лесно да бъдат различени. "Аз тогава ги игнорирах и просто си помислих, че той много държи на мен. Много жени даже не разбират, че е насилие. В много ситуации емоционалното насилие е много тихо и много лесно прераства във физическо с времето", констатира моделът.

Целта ѝ е да отправи послание до всички жени, намиращи се в подобна ситуация - да не мълчат. 

"Обществото ни налага това, че е много срамно, много грозно. Връзката ти се разпада, ето я тази, която я бият. Жените не трябва да си мислим така", категорична бе Дияна.

Статистиката сочи, че през последните години все повече жени и деца се обръщат за помощ към специализираните институции. 

"Можем да кажем, че са се увеличили. Точно днес излязоха данни на МВР, в които в сравнение с миналата година ръстът е 4 пъти. Това не означава, че задължително насилието се е увеличило, а по-скоро, че доверието в самите институции се е повишило", обобщи директорът на Фонда за жените Надежда Демерджиева.

През 2022 година 2000 души са потърсили помощ след домашно насилие, а сигналите са близо 27 000.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.